Guide att tänka på vid val av sovsäck

Valet av sovsäck beror på väderförhållande, pris och komfort

Denna guide tar upp skillnaden mellan sovsäckar i dun och syntet, hur du ska tänka på när det gäller väderförhållandena därdu ska använda sovsäcken, vad du ska ha på dig när du sover i den samt hur du bäst tar hand om din sovsäck.

Dun eller syntet?

Ska du ut på långvandring och vill ha en lättare sovsäck att bära på ska du välja en i dun vilket även tar mindre plats men kostar mer än syntet samt värmer ej längre när det är blött. Lösningen på detta är att investera i en sovsäck som innehåller dun som är inmpregnerat. Ett billigare alternativ är sovsäckar i syntet men tänk på att dessa ej är lika hållbara.

Hur kommer vädret att vara?

Du ska ta reda på hur väderförhållanderna är där du ska använda sovsäcken. Kommer temperaturen att vara jämn eller kommer den att variera, t.ex. sjunka över natten eller vid dåligt väder? Var medveten om att sovsäckens temperaturgradering är ett riktmärke, hur temperaturen upplevs i sovsäcken är individuellt. Är du ute ofta i olika temperaturen kanske du ska ha två sovsäckar, en svalare samt en som håller värmen bättre vid lägre temperaturer.

Hur sover du?

Tänk på hur du sover, ligger du t.ex. på rygg eller sidan? Om du ligger på sidan finns det sovsäckar som har större plats för benen. Hur du klär dig när du sover är individuellt men ett tips är att använda en sovsäcksliner vilket är en innersovsäck som du kan tvätta oftare än själva sovsäcken, ytterligare ett plus är med sovsäckslinern hålls värmen bättre.

Ta hand om sovsäcken!

Finns det möjlighet till det så häng upp sovsäcken när du vaknar så att den torkar, då håller den längre, speciellt om den är av dun.

Fler tips

Annat att tänka på är du behöver fickor till sovsäcken att lägga t.ex. mobilen i. Det finns även fickor som kan öppnas för att släppa ut lagom mängd värme om det blir för varmt. Har du ett tält där det lätt blir kondens vid tältöppningen finns sovsäckar där fotänden är vattenskyddande.

Slutligen ska du fundera på packpåsens egenskaper om du ska bege dig ut på sjön eller befinna dig i regn, bra om den är vattentät.

Blågrå sovsäck i dun från Nemo, Ramsey 30 Long, pris från 1865 kr

Sovsäck i dun, blågrå, från Nemo, Ramsey 30 Long, bild stängd Sovsäck i dun, blågrå, från Nemo, Ramsey 30 Long, bild öppenSovsäck i dun, blågrå, från Nemo, Ramsey 30 Long, bild i packpåse

Flerfärgad sovsäck i syntet från Nemo, Forte 20 Long, pris från 2195 kr

Sovsäck i syntet, flerfärgad, från Nemo, Forte 20 long, bild stängd Sovsäck i syntet, flerfärgad, från Nemo, Forte 20 long, bild öppenSovsäck i syntet, flerfärgad, från Nemo, Forte 20 long, bild i packpåse

Sovsäcksliner från Cocoon, Mummy Liner EconLine Silk, pris från 699 kr

Beige sovsäcksliner, Coccon, ML EconLine Silk, bild framifrån Beige sovsäcksliner, Coccon, ML EconLine Silk, bild inzoomadBeige sovsäcksliner, Coccon, ML EconLine Silk, bild ihoprullad  Beige sovsäcksliner, Coccon, ML EconLine Silk, bild i påse

Dela artikeln på:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn